Siirry suoraan sisältöön

Synnytyskuvaus

Tämä ei ole se perinteisin kuvauspalvelu mutta tähän tunnen kutsumusta ja ehkä pienen kiinnostuksen vuoksi myös sinä, sillä luet tätä nyt.

Miksi haluaisit kuvaajan mukaan synnytykseen?

Samasta syystä kuin useat haluavat hääkuvauksen.

Synnytys on ainutlaatuinen ja erityinen tapahtuma elämässänne. Ei ole suurempaa maailmaa mullistavaa asiaa kuin oman lapsen syntymä. Sen dokumentointi sensitiivisesti ja teidän toiveiden mukaisesti on minulle suuri kunniatehtävä.

Synnytys on hyvin intiimi tapahtuma, eikä kuvaaja saa missää vaiheessa olla rasite. Korkeintaan hän on doulan tai kätilön kaltainen positiivinen tukihenkilö tai näkymätön seinäruusu, joka antaa teille tilaa olla omassa kuplassanne.Synnytys on teidän matkanne vanhemmuuteen sekä lapsenne syntymään ja sen minä tulen mukaanne synnytykseen ikuistamaan, kun niin toivotte.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Synnytyskuvaus on Suomessa vielä usealle varsin vieras konsepti, joten haluan hieman kertoa kiehtovasta ja erityisestä palvelustani.

Synnytys on hyvin intiimi ja ainutlaatuinen tapahtuma, johon tuntemattoman ihmisen kutsuminen saattaa tuntua vieraalta ajatukselta. Se on täysin luonnollista mutta täysin tuntemattomana minua ei otetakaan mukaan matkaan. Toivon kaikilta synnytysasiakkailtani molemminpuolista tutustumista ja sitä kautta luottamuksen luomista jotta teille tulee turvallinen olo siitä, että mahdollisesti tulisin matkaanne mukaan.

Käytännössä palvelun harkitseminen tarkoittaa, että sovimme yhteisen tutustumispalaverin livenä tai videopuhelun välityksellä. Tutustuminen ei vielä velvoita mihinkään. Tämän jälkeen saat(te) päättää toivotteko minut mukaan matkaanne.

Kun näin on, laitan lasketun ajan kalenteriini ja sovimme synnytystoivepalaverin, jossa lähempänä laskettua aikaa puhumme käytännön asioista. Tärkeää tässä kohtaa on myös sopia laskutettavien erien määrä, eli kuinka monessa erässä toivotte synnytyskuvauslaskun. Mahdollisuus on 1–6 erään.

Ellei muuta sovita, aloitan päivystyksen raskausviikolla 38, jolloin käytännössä olen valmiudessa lähtemään, kun kutsu tulee. Olen mukananne sairaalasynnytyksessä aina sairaalaan menosta ensi-imetykseen asti.
Synnytyksen kulkua kukaan ei voi ennustaa, joten tämän vuoksi olen priorisoinut synnytyskuvaukset aina varauksien mukaan ja otan huomioon sen muita varauksia ottaessa. Mikäli vauva päättäisikin saapua jo ennen päivystystä, sovimme yksityiskohdat jokaisen synnyttäjän kanssa erikseen ja teen kaikkeni, että pääsen synnytykseen mukaan.

Voihan olla, että odotat kaksosia, jolloin synnytys on suurella todennäköisyydellä jo ennen noita raskausviikkoja. Näistä sovimme aina erikseen ja käymme mahdolliset skenaariot läpi, jotta myös minä kuvaajana osaan toimia toiveidenne mukaisesti. Myös keisarileikkauksien kohdalla.

Suunnitellun sektion kuvauksen kohdalla kysy hinta ja käytäntö erikseen. Tämä on mahdollista kun sairaalan leikkausosasto antaa siihen luvan. Syntymä ja synnytys on aina synnytys, huolimatta synnytystavasta.

Mitä kuvataan?

Kaikki mitä sovitaan. Synnytyskuvaus on aina synnyttäjän ja tukihenkilönsä näköinen. Kuvaus eroaa esimerkiksi perinteisistä hääkuvauksista sillä ettei kuvausta tai sen kestoa voi kovin paljoa etukäteen suunnitella. Kuulen mielelläni synnytystoiveistanne, jotta osaan varautua paremmin kuvaajan roolissani. Synnytyksen jälkeen saat kattavan gallerian kuvia tarinamuodossa teidän synnytysmatkastanne ja vauvan ensimmäisistä hetkistä kanssanne. Käytän myös eri kansioita, jotta halutessasi voit vaikka katsoa ”sensitiivisemät” kuvat ensin ja jättää vaikka ponnistusvaiheen kuvat myöhemmäksi ja palata siihen joskus halutessasi.

Aina sovitaan erikseen, kuvataanko kaikki vai vain osa synnytyksestä.

Jännittääkö ajatus? Ei se mitään.

Kun itse odotin esikoistani vuonna 2019, en halunnut ketään ”ylimääräistä” synnytykseen mukaan ja tämän vuoksi uskallan sanoa, että kaikella on aikansa ja paikkansa. Nykyään kun olen enemmän syventynyt synnytykseen sekä synnytyskuvaukseen, en voisi kuvitella synnyttäväni ilman dokumentointia. Ja toki, toivon sitä mahdollisuutta myös muille.

Oman esikoisen synnytyksestä on ilman kuviakin arvokkaat muistot ja ehkä muutama hassu tärähtänyt kuva. Ne tukevat haalistuvia muistikuviani ja konkreettisina muistoina herättävät syvemmätkin tunteet.

Tämän pienen oman kokemuksen jaettua kysynkin sinulta:

Mitä jos koko synnytysmatka supistuksista vauvan syntymään ja ensimmäiseen halaukseen asti olisi muistojen lisäksi kuvina? Kuvina, joiden kautta sinä tai jopa tuleva lapsesi voi joskus palata noihin elämän ihmeellisimpiin hetkiin.

Tähän tarpeeseen on luotu synnytyskuvauspalvelu.

Muistamaan ikuisesti, tuon raa´an, kauniin, ihmeellisen ja samalla maailman luonnollisimman, uuden elämän synnytysmatkan.